22 April 2016

Blog tutup.





Lps ni aku xkn publish apa2 dlm ni..
Blog ni penuh dgn memory suka dan duka since my 1st writing on 2007.
Maaf kalau ada terkasar bahasa n tersinggung.
Teringat chat aku pg ni dgn seseorang;

Tiada manusia yg lahir dlm islam yg berkehendakkan mati dlm kekufuran. So, dlm semua khilaf yg terkumpul selama ni.. aku juga ingin langkah ke fasa yang lebih baik. Well, xnk la ckp aku nk jadi baik macam malaikat straight fwd kan. Mmg poyo lah bunyi dia. So pada aku, words means nothing w/out action.. At lease ada PROGRESS. Slow2 berubah ke arah kebaikan.

Seiring dgn penutupan blog ni, aku harap..tiada lagi kisah lama yg aku dpt imbaskan lagi melalui pautan2 blog post awal2 dulu. Berjuta kenangan yg sgt2 bermakna untuk jadikan siapa aku hari ini. Terima kasih Allah sbb masih bagi aku peluang hidup hingga hari ni untuk menikmati keindahan langit dan bumi ciptaanNYA disamping mencari bekalan akhirat nnt.

Alhamdulillah. dan terima kasih semua yg rajin blogwalk kat blog aku. Aku boleh track korang yg skdr baca n tutup blog aku nih. hehe.. Apa2 thanks korang. Thanks a lot.

Those who really wanna keep in touch wit me, kindly drop me your email below. Tq.



Me and The Boys,

Mummy + Ahmad Adam Danial + Ahmad Imran Isaac.
 

20 April 2016

Bucket list of mine.

To be continued.
 


Bucket List

  1.  Travelling around the globe before 60th.
  2.  Sambung Study till PHD
  3.  Own Baby-G Blue : Mohon Allah murahkan rezeki tuan yg memberi*
  4.  Own ps4
  5.  Run Boutique or Restaurant/ Shop
  6.  Reading (at lease 20 books/ year)
  7.  Get Married before 40th series
  8.  Own iPhone 6 S Mohon Allah murahkan rezeki tuan yg memberi*
  9.  Perform Hajj/ Umrah at lease once.
  10.  Buy a simple diamond earrings.
  11.  Do the home decor (DIY) - minimalise concept
  12.  Picture with Amy Search/ M.Nasir
  13. Own Landed House.
  14. Build a small yet gorgeous garden on a backyard.
  15. Own a Wonderful kitchen chef-alike
  16. Enhance my fashion style by covering aurah appropriately yet still look fashionable.
  17. Take part in sew class. (sew my own dress)
  18. Be in a luau.
  19. Learn Swim.
  20. Learn shooting.
  21. Create a recipe.
  22. Painting on big canvas n frame it on wall.
  23. Own MPV or 4 Wheel Drive vehicle.
  24. JBL GO Wireless


18 April 2016

Kembara Koh Samui April 2016

 
Kembara South Thai
 
Okay it was fun and exhausted.
 
Surat Thani Airport- pier (Seatran ferry)- Van (Koh samui)

Welcome sign in airport

Rate transport frm airport to koh samui sgt murah!

Travel day 1st day frm airport ke seascape resort (Koh Samui) je dah makan satu hari. Sesampai je letak beg, aku pengsan! Bilik sgt cozy, -Bangun tadah air dlm tab, berendam dlm air suam 35 mins sampai terlelap2 jadinya. Sarung singlet n short, blah kuar cari port halal utk dinner. 98% in Chaweng sgt payah nk cari halalan toyyiban punyo port mknn. Malam tu aku posa makan. Sudahnya g 7e minum air Oishi Lemon Tea. Lepak layan muay thai, jalan2 area night market sampai kaki sakit baru nak balik. Sum up about (5km duk pusing2 explore 1st night tu)


reception

swans towels.


Lupa nk mention aku tinggalkan kad n aku cabut kunci, so aku biarkan aircond n tv terpasang sepanjang aku tggl bilik. Balik je bilik beku..aku tarik comforter n baca doa sebelum tdur takut ade Nang Nak ikut balik resort. Gila menakutkan, merata2 bersepah tmpat jin diberi makan kat sana.

Alhamdulillah tdur kayu sampai esok harinya.


Day #2

Bfast by hotel - Lps bfast balik bilik sambung tdo sampai kul 12pm!! perghhh. Itu betul membuta! - Bangun je bdn sengal2, teringat mlm td mimpi xxx (18sg) tapi ada part pelik which ianya mcm lidah panjang yg bergulung! Babi la. xmo igt. okay2 cter lain.

Packing baju lelaju check out 1230pm, di tengah hari buta jln kaki dlm 2 kilo..aku check in small room, yet more fluffy pulak pillow and bed, wallah! Buka slide door, happening kat kawah ada night market spanjang jalan. Wee! Mandi n makan megi cup alas perut,  sewa moto n tour chaweng area laa apa lagi! Samui beach is awesome!! Berlengas woiiii!! Mat salleh n minah salleh bantai beromen tetepi pantai tu, bersepah toksah ckp. ahahaha.. Aku?? Dengan dunia photography laa apa lg.


the bitch beach.

koh samui awesome


blue is me



Happy me!

Sun bathe!

Balik bilik, mandi n tgk phone kejap2, pastu keluar cari mkn. Ada 1 je kedai seafood halal! itu pun diragui. Sbb gerai sebelah menyebelah yg jual babi panggang! Aghhh..aku da kbulur, blasahh.  Tapi tom yam kung dia mmg double thumbs up!





7 inch whuatt? Aummm..!


Tom Yum Khung - 120 thai bhat
coconut -  60 thai baht


night market!


sharko!


crickets


maggots?

rojak fresh dijual packaging at 7E!

Sambung jalan2 cari tshirt n hand craft ( compulsory dlm semua trip aku) sight seeing sampai x sedar dah jam 11pm (12 tgh malam waktu tempatan), balik bilik tgk router kat counter da x blink, kiwak! Tdur sambil ngomel2 sbb xda wifi!

Day #3

Bangun seawal 4 pagi! Mata da terbeliak xmo tdur semula. Berguling2 sampai 530am, bangun mandi lama2 yang mungkin.. 6am turun tunggu van transfer ke pier n straight ke airport. Turun dari ferry aku panic sbb jam dah kul 12 waktu Mesia!! Boarding time 1220! 2 jam ke airport dari pier!! ko hingatt!!!? Panic!!

Masa atas ferry aku restless, sbb x nampak tanah n the time is running out! Sami kat seat belakang aku plak sapa aku .. "mimi mae na krub? lang mai krub?.." ---oh bukan kali pertama, sepanjang aku kat thailand, mmg mcm hot chick! dari jejaka hot, membawak ke acik juai cengkerik masak kicap spiking thai bila nampak muka aku. So nak jadi cerita, sami tu buka beg dia..terus ikat tali kuning kat pergelangan tangan aku. Haihh..agaknya dia nampak aku dlm masalah. So dia pun baca jampi. kihkihkih..

Sampai drebar bas nk ke Surat Thani airport tu pun duk ushar aku dlm bahasa thai! ko da buang tebiat !! bila aku buat muka masam sbb turun ferry jam dah 1215pm, boarding time aku kul 1220pm! terus dia suh org van bawa aku g airport lelaju! Finally alhamdulillah, flight delay!!!

Sampai kl around 5pm, weck fetch kat KL sentral with kiddos, n g makan kat restoran Mahbub nasi kandau area bangsar village. KENYANG!! lps 3 hari x jumpa nasik ko!!
 

 

lama x pikul haversack! sarat dgn brg shopping!


nak balik KL! -620am da siang kan??
Mesia kalau waktu ni golap laie!


kul 715am da berpanehh atas ferry!


pier!



KL Sentral.

 
 
 
*last but not least,  thanks sundra for passing me the room.

13 April 2016

Again aku bawak diri ke Thailand.

Hi guys.


Takda apa sgt nk update untuk hari ni.
Plan 6 packs aku still kelaut.
Tapi yg klako bila setiap hari masuk opis..
sure akan teringat nk diet 6packs w/out failed.
Semangat kemain. Nak laksanakan je.. hambekk
godaan makanan tu aku kalah. Kalau pulak ada org belanja!!!
Mmg never laa say NO. Ahaha..

Eh, sebelum terlupa..tlg ingatkan aku sokgi ESOK print boarding pass..
Dan JANGAN lupa bawa sebatang pen. Aku slalu lupa kalau kuar Malaysia
ni untuk bawa pen. Itu pun ada skali aku x lupa bawa pen masa bawak anak2
ke Krabi. Semangat bawa anak2 tu best gila. Haha..

Kali ni aku akn ke Surat Thani - Koh Samui.
Doakan perjalanan aku pergi dan balik selamat.
This wud b my last activity till Raya Puasa. Afta that
Aku plan nk conquer semua daerah dlm BALI - Indo.
Itu In Shaa Allah pd August nnt.

Entry next nnt aku cter bucket list aku.

Apa2 pun In shaa Allah.

Aamiin.


#Blue_Travel

Di dalam project menakhluk Asia!!
Wish me luck!

11 April 2016

Wedding adik

Alhamdulillah.. praise to God,
Event went smooth.
Super exhausted.


Anak2 syurga ku semua!


Semua nk teman Pak teh n Pak lang nyanyi semata.


Lamb.. mbekkkk!


Abg ngah n amir


Adik beradik sumbang tenaga..


the DIY bbq grill is awesome.


C.o.n.g.r.a.t.u.l.a.t.i.o.n.s!


Uj N izzaH


Acara wajib.


aku risau bunga api tumbang n hala ke kereta gua.
hadoiii..sala port.


The DIY Pelamin by kak long!


Moga bahagia ke jannah! In shaa Allah.
Aaminnn!

06 April 2016

Team Building Puteri Resort Melaka

 
Muslimah sejati sangat muka mmakk!
 
 
 
 
aku sorg je excited bergambo.

alololo..budget omey le tu.

peace!

Paddle DIY

Ready to get wet!



31 March 2016

Mensyukuri

 
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..

 


رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ

“..Rabbi aw zi’niy an asykura ni’matakallatiy an’amta ‘alayya wa’alaa waalidayya wa an a’mala shaalihan tardhaahu wa adkhilniy birahmatika fiy ‘ibadikashshaalihiin..”
 
 
“Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh”. (Q.S. An-Naml : 19)
 
 
Alhamdulillah, hidup yang berbaki bersama2 ank dikurniakan kesihatan yang berpanjangan.  Daripada kita bersedih atas perkara2 lalu yang menyakitkan hati, maka lebih baik kita focus kepada hidup yang berbaki di atas muka bumi ni. Overcome your fear, your doubt, your emptiness/loneliness towards life. Do good n be good.  In Shaa Allah, yang dtg pun baik2. Keep doa, doa dan doa pada Allah yg satu. Do'a sahajalah yg menjadi per-antara kita dengan Maha Pencipta. Perbaiki diri, perbaiki hubungan dengan ALLAH. In Shaa Allah.. DIA permudahkan setiap kesulitan. 


Bluesands.  

16 March 2016

Kuat mana diikat..

Tetiba air mata laju je berderai bila terdengar lagu ni on air.



Ziana Zain_Tiada Jodoh Antara Kita

Mungkin ada rahmatnya
Kita tidak bersama
Andainya diteruskan
Apakah kesudahan
Itulah ucapanmu
Dihujung pertemuan

Kuat mana diikat
Pasti akan terlucut
Andai disambung lagi
Tidak sekuat dulu
Kerana cuma aku yang menarik
Bukan lagi tanganmu


Tak guna mendustai
Pada diri sendiri
Sedangkan rindu itu
Sering mengganggu
Salah usah dicari
Seharusnya berdua
Kita menghadapi menanganinya

Pada zahir tidak terlihat
Ada garis yang terbentang
Tapi batinku sering berkata
Biar ada batasannya

Walau tidak di sini
Cinta kita bersemi
Berkat keyakinanku
Dan doaku pohonkan
Moga diperkenankan
dipertemukan
Suatu masa nanti..



Blue_

Tahniah Adik No 7.

Kenduri Adik no 7.

1st time in 29years drive Selatan-Utara.

5hrs Driving :
Gerak kul 12 - 5 am. Traffic cun. But unluckily, terkena speed trap masa kat selama (area sebelum tambun) Agaknya darah muda, so bawa keta asik nak berdesup2. Padahnya kann..itu la ganjarannya.

Alhamdulillah, the ceremony went smooth. Aku x bole masuk masjid due to Bendera Merah. But ibu shida (Step mum) claimed cara mereka org sana lain. Nikah (ijab dan qabul) shj. Malah perbuatan menyarung cincin /gelang tu xda. Well officially they're husband n wife la, but still aku rs mcm x kena je kalau x sarung cincin /gelang (mas kahwin) atau 'pembatalan air sembahyang' so called tu x buat. Ye la terus blah afterwards. BERSURAI. Erkkk.

El-Nino belah utara 2 kali ganda dari kaw selatan, so mmg terasa sgt
bahangnya. Suasana kering, panas dan berdebu all the way ke rumah pengantin.
Alhamdulillah my son x demam ke apa.But sepanjang kat sna pun, aku kurung dia dlm rumah
jgn main panas. Majlis abis dlm kul 2pm. Ayah suggest terus g Tanjung Dawai. (Sibuk my dad ckp shud kak long aku ada sbb dia yang ajak org tua ni jalan2 sampai gunung jerai apa semua, skali kak long x ikut, Nampak la frust muka org tua aku tu.) So kami konvoi la reramai. Beautiful sunset, kat tjg dawai!! lovely view pantai merdeka! Kami semua layan mee UDANG GIANT yg yummehhh, shop some keropok kering, asam2 n balik homestay.

The next day, 12pm matahari pacak atas kpala kami bgerak ke rumah pengantin. Lps bergambar n so on, kami semua bersurai. Nenek+pak ngah+Pak busu semua nk terus shoot balik Melaka sbb x larat dgn panas utara. Hahaha..aku gerak balik KL on 5pm. Abg no 2 ajak 'nap' dulu kat homestay sebelum teruskan perjalanan.

Mak sedara (kakak arwah muy mum) oso joined us in pendang kedah, cuz dia akan mengerjakan umrah on uj reception in malacca on april nnt.


08 March 2016

Happy International Women's Day guys!

Happy International Women's Day!!

i will.


Song 4u.

Yang lebih kau cinta by Fauziah Latiff
Kucuba untuk jadi yang terbaik
Namun ada dia yang lebih kau cinta
Yang lebih kau cinta
Namun ku akan terus berusaha
Untuk memenangi walaupun ku tahu
Kecewa jua akhirnya
Mengapa tak dapat aku memadamkan
Kenangan manis bersamamu
Bahagia yang aku harap-harapkan

Tak ingin aku rasa dipertandingkan
Sehingga diri diperbandingkan
Untuk selamanya 
Ketika cinta ini masih lagi bertakhta
Selagi jiwa ini masih jua ingin dipuja

Katakanlah padaku di mana kekurangannya
Untuk kita bahagia berdua saja
Bisakah aku jadi yang terbaik
Kerna ada dia yang lebih kau cinta
Yang lebih kau cinta.
 
Mengapa tak dapat aku memadamkan
kenangan manis bersamamu
 

07 March 2016

Diuji dengan makhluk Allah.


O3.15am.

I was roused frm a deep sleep by hearing some murmured voices. Queen size bed, me and the boys usually tdur melintang for a bigger space for 3 of us, and used 2 place myself in between of the boys. Being habit tdur mengiring ke kanan, so aku hug Ahmad Abang more often every night than Ahmad Adik. Sambung balik cerita, so aku pun spontaneously gelabah x memasal. 1st time happen! Dlm samar2 gelap bilik, jarak satu depa tepi toilet, aku nampak dia mencangkung n seems bercakap/ menjilat?!! Aku takut, dan aku jerit ADAM !!! (toleh tajam arah aku) dia jerit (mummy!! Kenapaaa bagi saya duduk bawah!!) *he cried too. Aku peluk erat x nak lepas dia lagi!!
Allahuakkbar!!! Apa2 pun itu sebagai Ujian Allah pd aku malam td.


posted via galaxy note 5_bluesands.



04 March 2016

Planning

Lately pening kepala x semena2.
Nak kata stress entahlah. No Comment.
Tapi dah 3 malam berturut aku on drugs.
This is not gud.

Next week g Pendang, Kedah sempena rombongan nikah adik aku.
1st time drive jauh this time. But I love challenges! Hupp hupp! But poor Imran,
I din bring him for this trip due to his safety dan keselesaan n evrsince I'm goin to drive
for a long distance, sure thing he wont cooperate/ behave along the way.
Takpe nnt mummy balik, mummy bawa g swimming okay.

Monday 14 Mac need to bring Imran for jab.

23 February 2016

Burdened.

I'm so lost -blue


Its uneasy to lift all of the broken things that burdened me all this while. Am not supposed to blame all the uncertain thing frm which i used to glorify before tht weigh me down now.

Dunia sementara.

Pursue my happiness tru one small steps each day, everyday. God will help me as if  i'd be eager to make progress towards akhirah (life after).

I'm sorry for what I've done before.  Pls forgive me sincerely. That's all i need.


Bluesands.

 

18 February 2016

Banyak

Pening kepala.

Banyaknya duit nak kena keluar.. 
Banyaknya masalah!
Banyaknya fikir!
Banyaknya nak kena settle!
Banyaknya keluhan!
Banyaknya songeh!
Banyaknya komplen!
 
 
Banyakkan? Sangat banyak dan x pernah kurang.
Lebih banyak fikir masalah, bukan boleh settle dlm sekelip mata kan?
 
Banyakkan igt tuhan. Kala happy, kala sedih.
Hanya DIA yg dekat dgn kita dan setia dgr keluhan kita
diantara jutaan manusia diatas bumi ni.
 
Mengadulah kau sepuas puasnya wahai diri.
Agar diberi jalan dan dipermudahkan.
 
In shaa Allah.
Aamiin.
 
 
#keluhkesahkakesah.

 

17 February 2016

From me to you.

Come up to meet you,
Tell you I'm sorry,
You don't know how lovely you are.

I had to find you,
Tell you I need you,
Tell you I set you apart.

Tell me your secrets,
And ask me your questions,
Oh let's go back to the start.

Runnin' in circles,
Comin' up tails,
Heads on a science apart.

Nobody said it was easy,
It's such a shame for us to part.
Nobody said it was easy,
No one ever said it would be this hard.
Oh take me back to the start.

I was just guessin',
At numbers and figures,
Pullin' the puzzles apart.

Questions of science,
Science and progress,
Do not speak as loud as my heart.

Tell me you love me,
Come back and haunt me,
Oh, what a rush to the start.

Runnin' in circles,
Chasin' our tails,
Comin' back as we are.

Nobody said it was easy,
Oh it's such a shame for us to part.
Nobody said it was easy,
No one ever said it would be so hard.
I'm goin' back to the start.

Oh ooh ooh ooh ooh ooh,
Ah ooh ooh ooh ooh ooh,

11 February 2016

Ahmad bermaksud yang terpuji.

My pre-schooler Ahmad.


Adam : mummy sy nk wash the dishes??

Me : nanti dulu. theres a lot stuffs in the sink.

Adam : pls mummy?!!

Me : kejap sy cuci dulu half of it. (turn on radio n do the cleaning)

.................... (20 mins later) ........................

Adam : mummy!! sy nk wash!!!!

Me : Alamakkkkkk!! Sy TERcuci semuaa!! (>.<)"

Adam : mummy ni!! hishhhhh!!! tanak kawan!!

____________________________________________________


Conversation before sleep (on the bed) :


Adam : mummy, papa ni lambat kan??

Me : ohh papa janji nak hantar lego kat you ke??

Adam : ye la, papa ni suka lambat!

Me : eh, serious ke papa nk hantar? papa ckp apa td dlm phone?

Adam : tadi papa ckp td, dia hantar!

Me : okay kita tggu je la. u main game dulu.

Adam : papa suh kita 'ratang' kat umah nenek kut?

Me : pulakkk????

Ratang = Datang.

____________________________________________________


Adam : eh mummy, mummy..! knp crocodile ni xda lidah?

Me : dia lupa letak kut?

Adam : mmg la sbb dia kan patung!.. bukan crocodile betul.

____________________________________________________


*tears in my eyes. Ini la perasaan seorg ibu bila anak mula pandai membezakan yg nyata.

Allahuakbar..Allah maha besar.

Tiba masanya kini untuk aku berkongsi cerita ttg perkara-perkara dunia padanya. Moga anak-anak syurgaku membesar dengan sihat dan memiliki akhlak juga peribadi yang terpuji seindah nama yang diberi.

Aamiin. In Shaa Allah.



he love doing this!

10 February 2016

Camping at Sg Pauh

Setiap senyuman yang mampu membuatkan duniaku bertukar syurga.

Kesayangan saya.

Anak2 syurga saya.

Imran si Lelaki Budiman saya.

04 February 2016

Thats it.

Oopss i did it again.


Sometimes shit happens.
it depends on u. You're the one who responsible towards yourself. Either u choose 2 allow those shit to be happened or stop it before it happen. If its still happen, no regret. Theres a lesson from SWT. Believe me. Cuma "dapat" atau x "dapat" je soalnya. Like yesterday, aku x sangka yang aku ada perasaan tu. Tapi Allah maha kaya, DIA masih menerangi jalan hidup, serta guide aku hingga tahap ni. Aku sangat bersyukur!

"Sesungguhnya Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga dia mengubah nasibnya sendiri.." -Al-Ra'ad 13:11

Tiba masa untuk aku mengubah cara kehidupan lama. Alah bisa tegal biasa. In shaa Allah, for the brighter future.. i hav to. Supaya Allah lebih syg pd diri ini. Aku juga masih belajar ttg hidup ni.

Aku masih stick pd azam tahun ni :

Kurangkan carut
Kurangkan maki hamun
Kurangkan sumpah
Kurangkan gossiping

etc..

In shaa Allah.

Jihad.

Blue.

topic yg lepas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...