21 March 2011

Pizza yummehh..

Mlm sabtu lepas aku tidur rumah in law. Saje je bawa adam tidur rumah nenek dia hujung2 minggu..hehe. Oleh kerana adam asik direbut oleh ipar duai juga maid mertua.. so aku xde la keje nk buat,so ini la terhasilnya drpd keboringan aku..huhu. Buat pizza di tgh malam, sambung masak di subuh hari (akibat terlelap sementara tggu doh mengembang)

Pizza Sedap

Bahan2 :

tepung gandum 1/2 kilo
gula 1 sudu
mauripan (yis) 1 sudu teh
garam scukup rasa
susu ducth lady 1 kotak kecik
marjerin 1 cwn

bahan2 topping :

sausage
minced beed
crabstick
mushroom
etc..(depends..)

Method :

-larutkan yis bersama gula dlm mangkuk kecil,ketepikan.
-Masukkan tepung bersama garam dan marjerin,gaul rata.
-masukkan air yis yg dilarutkan td, gaul rata.
-masukkan air susu kotak sikit-sikit sambil uli sampai x melekat doh tu.
-agak2 dah sebati n x melekat, bahagikan kpd 2 bahagian dan perap selama 1 jam.

bentukkan supaya jd bulat

ratakan menjadi leper dgn roller pin atau guna tgn je.

grated cheddar cheese sendiri je la lg sonang, aku plak
suka mix cheese,cheddar,parmesan etc.

setelah leper..kita penuhkan tepi pizza kita dgn cheese..
pada yg nk buat biasa tu, terus tabur je bahan2 topping tu.

taburkan cheese dihujung doh utk di balut..

buat mcm ini. Tak cantik pun xpe..asalkan sodap!

sapu tomato puree or prego. Both are same, tapi aku prefer
prego mixed up with chilli sauce. (pedas+masam+manis)

buh topping n cheese again! yummyyyy..
suhu oven 180 darjah celcius- 2o minutes.

*kenyataannya :guna susu kotak bg menggantikan air memang lg sedap.

mama in law said : "haih, dah makan satu nak amik lg satu plak ni.. tapi kang org lain nak merasa jugak.."


Sumber : outdoorfreak



topic yg lepas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...