18 June 2010

Dinner Menu : Italian

Holla! Miss my blog already! Hmm..hari ni hari Jumaat,mcm biasa break time waktu sembahyang jumaat adalah 2 jam kan! So aku amik kesempatan ni tuk share recipe yg simple utk buat sos spaghetti ni ngan korang smua! Ini juga kepada sesiapa yg nk cuba sendiri buat sos dia. Ye la,slalu beli je yg dah siap dlm tin mcm Prego tu kan..

Last 2 days my husband request nk mkn Italian untuk menu berbuka nnt.. So,aku suggest Spaghetti Bolognese kt dia.. Luckily,he's agreed with me..

Spaghetti Bolognese (3 pax)

2 biji -Bwg putih
1 biji -Bwg Besar
400 gm -Minced beef
5 sudu besar -Extra Virgin Olive Oil
(ikut suka bnyk mana ) -Oregano Leaves
1/2 -Spaghetti
4pcs -Button Mushrooms
1 cube -Beef stock
4 sudu besar Tomato Puree
secubit -garam
secubit -gula

Methods :

1 - Tumis garing bwg besar n bwg putih yg dipotong dadu bersama olive oil.
2 - masukkn minced beef td,gaul rata sampai air dari minced beef tu kering.
3 - then,masukkan tomato puree,beef stock dan sedikit air..kacau rata.
4 -masukkan Oregano ikut suka banyak mana anda mahukan. Aku buh lebih sbb suka sgt sbb ianya mngandungi antioksida)
5 - masukkan mushroom last supaya kekal segar dan x hilang nutrient dia.
6 - masukkan garam dan gula secukup rasa dan sedia untuk dihidang!

Spaghetti :

rebus spaghetti bersama sedikit garam dan sesudu Olive oil suapaya x melekat spaghetti tu.


sebahagian bebahan yg perlu ada

marina beef balls sgt berkualiti dan sedap!
olive oil yg mnyihatkn! oregano antioksida!
spaghetti yg tidak berlemak spt mee kuning!

tumis bawang

sesambil goreng tu,rebus spaghetti..

hiris cendawan mcm ni,delicioso! hehe..

Hidang bersama broccolli yg dicelur air panas sikit, then goreng beef balls,pastu taburkan sdikit keju parmesan bersama sedikit tabasco bg sesiapa yg suka sedikit pedas.. Slurrrppp..yummy!! My husband ckp spaghetti ni terlalu sedap hingga lepas berbuka makan bertambah2.. dan saya sangat SUKAAAAA...!!!!

topic yg lepas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...