Then bila aku usulkan idea nk masak lauk ni,korang nk tau ape reaction dia?? gle la dia reply text bb messenger aku dgn bersungguh2,siap nk ckp beli aluminium foil la,nk beli bendi,nk beli ikan pari la.. hohoho.. dia mmg beriya-iya nk lauk tuh. Hmm..siap ajak aku g pasau mlm yg kbetulan ade hari tuh. Kui3..
ni dia portugese grill stingray!
Bahan2 :
cili giling : 4 sudu mkn
bendi - potong serong
ikan pari : seekor (dipotong2)
sotong & lala juga boleh dicampur jika suka!
garam : secukup rasa
gula : secukup rasa
seasoning : secukup rasa
daun kesum : beberapa helai
bhn2 utk dikisar (disatukan) :
bwg merah : 2 biji
bwg putih : 2 biji
belacan : besar 2 ibu jari
udang kering : dlm 2 sudu mkn
cara2 memasak :
1- tumis bahan2 kisar dlm kuali yg api sederhana kecik.
goreng bhn2 tu sampai garing..
2-msukkn cili giling,tumis sampai naik minyak..
x perlu air asam,sbb kita nk bg dia pedas.
3- kemudian bubuh garam,gula n seasoning secukup rasa.
gula kalo buley buh sikit je,takut x pedas plak! then tutup api.
4- ikan pari setelah dipotong n dihilangkan hanyir
dgn menggunakan air asam n garam,toskan & buh dlm
sambal yg kita masak td.
5- aluminium foil yg dah siap dibentang n dialas daun pisang..
kmudian boleh la buh ikan pari yg disaluti sambal..
sebelum dibalut,bubuh daun kesum,bendi n sedikit bwg hirisan..
masa balut foil tu,bg ada ruang utk menggelembung ms dibakar nnt.
6 - Bakar dlm ketuhar selama 15 minit dgn kepanasan 180' celcius.
7- Siap dihidang, mkn bersama nasik!! my hubby said : sedap gle!!
siap nk suh panggil org dtg umah n masak masakan ni! err..malu laa.. ;)
**tips :
- ikan pari makesure bau dulu ms beli..
nnt kalo busuk,hancing,boleh pengaruhi masakan anda!